Het gevolg van de Europese SUP-richtlijn 2021

7 november 2019

Almere, 7 november 2019 – Als onderdeel van de Plastic Strategy heeft de Europese Commissie een richtlijn opgesteld om de hoeveelheid kunststofafval in oceanen en zeeën terug te dringen, ook wel de zogeheten SUP-richtlijn. De richtlijn heeft betrekking op single use plastics; kunststof producten voor eenmalig gebruik. Helaas is wetgeving nodig om gedrag te veranderen en ons milieu te sparen. Op de Horecava van 13 tot en met 16 januari 2020 laat Bunzl (op standnummer 01.224) de ondernemers kennis maken met duurzame totaaloplossingen en circulaire initiatieven. 

Waar is de Europese SUP-richtlijn voor bedoeld? 
Plastic (lees: kunststof) in de zeeën is een van de meest alarmerende tekenen van onze milieuproblemen. De Europese Commissie heeft de SUP-richtlijn opgesteld om de plasticsoep tegen te gaan. Alle EU-lidstaten zullen deze richtlijn moeten opnemen in hun wetgeving. Hoe het er voor Nederland uit komt te zien horen we medio 2020. De richtlijn is van invloed op de volgende type producten: borden, bestek, rietjes, roerstaafjes en (menu)bakken van EPS. Deze producten zijn gemaakt van Polystyreen en Polypropyleen. Daarbij zijn deze producten klein en licht van stuk, waardoor het makkelijk en snel als (zwerf)afval in de natuur eindigt. 

Circulariteit omarmen 
De ondernemer en gebruiker worden geacht na te denken over manieren om een circulaire economie te stimuleren. Voor de benodigde (kunststof) producten en to go verpakkingen in de foodservice- en retailbranche wordt het lastig om te recyclen in verband met vervuiling. Maar er zijn een hoop mooie alternatieve grondstoffen uit hernieuwbare bronnen om foodverpakkingen en disposables van te maken. Denk aan verpakkingen en disposables van bamboe, palmblad, suikerriet, hout of landbouwafval. Daar waar een circulaire economie mogelijk is met een product, zal dat ook de insteek moeten zijn. 

De SUP-richtlijn; een belangrijk thema op de Horecava 2020
Naar aanleiding van de actualiteiten over de richtlijn komen er een hoop vragen vanuit de foodservice- en retailmarkt: ‘’Hoe geef ik meer invulling aan een duurzaam verpakkingsbeleid? Hoe kan ik zo duurzaam mogelijk ondernemen? Wat zijn dan milieubewuste keuzes qua verpakkingen en disposables?’’ Dat laat Bunzl zien op de Horecava, van 13 t/m 16 januari 2019, op stand 01.224. Dit is een goede gelegenheid om het gesprek aan te gaan over het verbod op single use plastics, manieren om duurzamer te verpakken en het inzetten van milieubewuste disposables. 

Over Bunzl
Bunzl is in Nederland vertegenwoordigd met negen bedrijven. Op de Horecava bundelen Bunzl Foodservice en Bunzl Retail & Industry hun krachten. Bunzl Foodservice verzorgt de totale supply chain van non-foodproducten voor alle bedrijven die zich begeven in de foodservicesector. Bunzl Foodservice is altijd op zoek naar nieuwe concepten waarmee klanten zich kunnen onderscheiden op het gebied van gastbeleving, duurzaamheid en efficiënte bedrijfsvoering. Bunzl Retail & Industry biedt unieke verpakkingsoplossingen aan foodretailers, de voedingsmiddelenindustrie en aan bedrijven in e-commerce, e-fulfilment, logistiek en industrie. Beide bedrijven maken onderdeel uit van Bunzl Plc, gevestigd in Londen.