Klant aan het woord: Otolift

Otolift levert op jaarbasis 10.000 trapliften aan particulieren en overheidsinstanties in binnen- en buitenland. Voor de verzending van trapliften is een efficiënt verpakkingsproces van essentieel belang. Het afgelopen half jaar heeft Otolift in samenwerking met Bunzl hierin een grote stap vooruit gezet. ‘Dankzij het herinrichten van het verpakkingsproces besparen wij aanzienlijk op het werkkapitaal, gebruik van verpakkingsmateriaal, arbeids- en opslagkosten’ aldus Alex Ooms, Production Manager bij Otolift.

Procesoptimalisatie bij Otolift: van 20 naar 3 medewerkers

Otolift heeft het proces van fabricage tot uiteindelijke verkoop in eigen beheer. Hierdoor kan Otolift snel schakelen en geheel naar behoefte van de klant uitleveren. Ook het verpakken en transporteren van de onderdelen doet Otolift zelf. Volgens Alex Ooms: ‘Nadat wij een complete traplift hebben geproduceerd en geassembleerd worden de artikelen bij ons ingepakt. Voorheen werden onderdelen als rails en liftstoeltjes met de hand van een verpakking voorzien. In samenwerking met Bunzl hebben wij een effectievere aanpak gerealiseerd. Dit jaar hebben wij een verpakkingsmachine aangeschaft die het werkkapitaal en verspilling van materiaalstromen aanzienlijk verminderd. Daarnaast hebben wij het inpakproces geoptimaliseerd door de werkwijze geheel in chronologische volgorde te zetten. Hierdoor is de inpaktijd van 17 naar 5 minuten gereduceerd. Naast de snellere inpaktijd is het werkkapitaal fors verbeterd. Waar er voorheen 20 medewerkers nodig waren om alle productonderdelen tijdens piekuren te verpakken, zijn er nu nog maximaal 3 FTE nodig’.

Outsourcing

Buiten een aanzienlijke besparing op het werkkapitaal is Bunzl voor Otolift voorraadhoudend. Vanuit de vestiging Arnhem worden aanvragen direct behandeld en uitgeleverd. Alex Ooms: “ Wij zijn erg te spreken over de samenwerking met Bunzl. Dankzij het outsourcingsconcept van Bunzl kunnen wij ons beter richten op onze core business. Daarnaast besparen wij op onze opslagkosten’.

Toekomstperspectief

Op de vraag wat de toekomstplannen van Otolift zijn omtrent de verpakkingsoptimalisatie is Alex Ooms duidelijk. ‘Aankomende jaren zullen wij als bedrijf door onze internationale expansie verder groeien. Dit heeft een impact op het verpakken en versturen van trapliften. Om het schadeloos versturen van trapliften te continueren zal er in de toekomst nog een verpakkingsmachine bij moeten komen. Behalve een tweede machine willen wij het transportproces optimaliseren en de verpakkingen omzetten naar de huisstijl van Otolift’.